29 iunie 2007

Destinatie: PANAMA

„Să mă pună să explic de ce am ajuns acolo cu un mijloc de transport şi nu cu altul, dacă lucrul ăsta se petrecea pe bani publici sau nepublici. Dacă vreţi să cobor la acest nivel...” Aceasta e declaratia unui intelectual care a plecat pe banii nostri (practic) sa se intalneasca cu presedintele Basescu la mare. O sa va intrebati probabil de ce s-a dus acolo si nu l-a asteptat sa revina in Bucuresti. Raspunsul il veti primi tot de la dumnealui... pentru ca domnul presedinte "avea dreptul să audă cum stau lucrurile în literatura României, în arta plastică". E, pe bune... d-aia v-a chemat Basescu acolo!? Nu mai putea de dorinta de a afla ce se mai intampla prin cultura romaneasca. Liicene, stii ceva!? Ia mai du-te-n ... PANAMA! Poate e nevoie si acolo de intelectuali...

25 iunie 2007

In apararea ursilor

Dap.. nu v-am mai "incantat" de mult cu scrierile mele.
Probabil fiindca nu m-a mai suparat ceva asa de mult. La Basescu sunt deocamdata imun, dar nu pot sa nu-l taxez (marinare, esti prost!? asa discuti tu cu furnizorul principal de gaze naturale din zona!?). Dar nu despre Base va scriu, fiindca oricum nu are absolut nici un sens. Nu-l schimbam (nici din functie, nici ca si caracter) daca scriem despre el cat de incredibil de stupid si nediplomat este.
Altceva m-a suparat mai tare zilele acestea. Povestea cu turista omorata de urs (si nu mancata, asa cum au titrat cei de PrimaTV la unul din jurnalele de stiri). Nu sunt afiliat vreunei societati gen "Protectia Animalelor", dar am cateva precizari de facut. In primul rand sunt de acord ca este o tragedie ceea ce s-a intamplat si imi pare rau. Dar consider ca ursoaica nu e vinovata de cele intamplate, iar uciderea ei ar fi un act cel putin inutil de razbunare de tipul: "dinte pentru dinte". Unu la mana, turista era pe teritoriul ursoaicei, nu viceversa (nu e ca si cand ursul ar fi coborat in oras si ar fi omorat un om). In al doilea rand, avea pui... Si peste toate astea, fusese infuriata de un alt grup de turisti mai inainte (care i-au facut poze cu blitz si s-au apropiat de ea si de puii ei). Limpede este ca ursii nu ataca omul decat in cazuri extreme. Iar acesta a fost un caz extrem. Isi apara puii. Daca tu ai fi cu copiii acasa (in mediul tau, deci) si ti-ar intra in casa un grup de oameni cu aparate foto in mana, cum ai reactiona!? Poate doar ratiunea te-ar impiedica sa-i omori (macar in bataie pe nefericitii care ti-au intrat in casa). Dar sa va vand un pont... ursul e un animal, el reactioneaza din instinct, nu are ratiune. Iar daca tu reprezinti un pericol pentru el, te va ataca. Si nu, nu pentru a te pune pe masa de seara sau de dimineata. Ci doar pentru ca poate si pentru ca vrea sa-si apere progeniturile.
Oameni buni, natura nu este o proprietate a noastra. Mai degraba viceversa. Nu faceti caz ca nu avem placute bilingve/trilingve/multilingve care sa anunte ca exista ursi in zona. In momentul in care te intalnesti cu un animal salbatic, cel mai sigur lucru este sa te retragi incet, in mod pasnic. Nu sa te apuci ca maniacul sa faci poze si sa-l intarati. Si simplul fapt ca intinzi mana sa mangai vreunul din pui este vazut ca un act de agresiune de catre mama foarte grijulie. Omorarea unei mame care nu vrea decat sa isi apere puii ar fi un act de barbarism pe care l-as blama (dar nu mi s-ar parea imposibil, mai ales ca persoana ucisa vine din tara "marelui licurici" si tre' sa ne guduram pe langa americani cum putem mai bine). Noi, oamenii, suntem niste animale de necontrolat. Ursoaica aceea a fost pur si simplu previzibila.