Servicii ireprosabile
Totul a inceput cam asa... Eram posesor a 2 monitoare, unul LCD (in varsta de cam un an... Acer, conectat la al meu sistem + uneori la router) si unul CRT (in varsta de vreo 3 ani, luat de la second-hand la vremea respectiva... Hitachi, foarte bun de altfel, conectat la calculatorul prietenei mele). Se da urmatoarea ipoteza. Mama mea se "certa" cu frate-meu pe timpu' de acces la calculator (singurul din casa de la ei) si se apropia ziua ei. Cum pe la mine prin casa mai erau cateva componente bune am hotarat sa-i "construiesc" si ei un sistem de joaca. Zis si facut. Printre componentele lipsa, evident, un monitor. Asa ca am hotarat sa mai cumpar un LCD si sa-i dau mamei Hitachi-ul. Dupa indelungi "cautari" am decis ca o oferta buna este cea de la eMag, care dadea la un LG 1753-S si un stick de memorie Kingston de 1GB cadou (marketingu' sa traiasca :-) ).
Bun, zis si facut. Cu ajutorul unei prietene care lucreaza acolo fac comanda la monitorul cu pricina si ma duc intr-o seara sa-l platesc/ridic de la eMag. Ajuns acasa, il montez si ma bucur de noua achizitie. Petrecandu-mi mult timp prin Linux, si mai ales seara (ca ziua-s pe la dat cu sapa)... descopar intr-o seara (la foarte putin timp dupa achizitie... o zi sau doua maxim) cum ca apar punctulete aprinse tot timpul pe ecran atunci cand stau in consola (background negru/scris gri pentru necunoscatori intr-ale Linuxului). Ma duc la mai putin de o saptamana cu monitorul inapoi in service la eMag, de unde am fost trimis la un service autorizat LG. Cel mai apropiat astfel de service era tot in zona Semanatoarea (in Sema Parc)... la Romsoft Service (Depozitul de calculatoare). Cum doream ca problema sa mi se rezolve rapid (fiindca se apropia ziua mamei mele) m-am dus de la eMag direct la Romsoft service. Acesta se afla intr-o fosta hala industriala in care lumina patrunde si din niste ferestre aflate pe tavan. Acolo cineva de la receptie a preluat monitorul si l-a dus in spate, unde se aflau tehnicienii. Dupa nici 5-10 minute, ma cheama cineva din spate sa vin sa arat ce problema are monitorul. Ma duc si ii explic ce problema are, dupa care ma pune pe mine sa ii arat unde sunt punctuletele cele aprinse. Ok, imi zic. Ma duc la monitor si incerc sa le identific. Cum lumina batea atat din dreapta mea, cat si de deasupra , era destul de greu sa vad punctuletele aprinse pe ecranul LCD. In timp ce incercam sa gasesc ceva, domnul tehnician (pe care am aflat mai tarziu ca il cheama Costin Georgescu) imi zicea urmatoarele... "Daca erau pixeli aprinsi tot timpul, ar fi fost clari, nu trebuia sa va chinuiti sa-i aratati". "Este problema dumneavoastra daca vedeti pe ecran ceva ce nu exista...". "Stiti cati pixeli morti am eu pe monitorul de-acasa!? 12.. si nu ma deranjeaza!".Intr-un final, la insistentele mele cum ca exista astfel de puncte aprinse tot timpul, m-a intrebat daca incerc sa ii spun ca ar trebui sa-si faca un control la oftalmolog. Apoi mi-a pus monitorul inapoi in cutie, mi-a zis ca nu are nici o problema si asta a fost tot.
Nemultumit de felul in care am fost tratat in service-ul de la Romsoft am trimis un mail la client-service-ul celor de la LG (mai precis domnului Dan Isai) in care am explicat modul in care s-a comportat tehnicianul de la Romsoft, apoi am forward-at mail-ul celor de la Romsoft. De la LG Romania nu am primit nici un raspuns, in schimb am primit un raspuns de la domnul George Niculescu (coordonator service al Romsoft). Acesta m-a rugat ca in cazul in care revin cu monitorul acolo sa il ajut sa identific tehnicianul care a vorbit asa cu mine. Apoi mi-a dat cateva detalii tehnice despre conditiile de garantie in cazul monitoarelor LCD. Ceea ce m-a facut sa descopar si sa citesc ce prevede standardul ISO 13406-2 care reglementeaza conditiile de garantie in cazul monitoarelor de tip LCD. Cu lectiile facute, o copie a standardului ISO sus-mentionat, o lupa (pentru a evidentia mai usor pixelii/subpixelii aprinsi) si numarul de telefon al domnului Niculescu ma intorc a doua zi sperand ca problema mea se va rezolva.
Ajuns la Romsoft a doua zi (impreuna cu prietena mea de la eMag), cer sa vorbesc direct cu domnul Niculescu. Acesta vine, ia monitorul si il duce in aceeasi incapere in care fusese si cu o zi inainte. Dupa 10 minute ma cheama si pe mine. Inauntru ii spun ca am discutat exact cu acelasi coleg care se afla si atunci in aceeasi incapere cu noi. De data aceasta, monitorul a fos asezat intr-un loc un pic mai ferit de lumina puternica in care fusese asezat cu o zi inainte. Astfel am reusit sa identific cateva dintre punctuletele aprinse si le-am aratat cu lupa si domnului Niculescu, respectiv domnului Georgescu. Am fost luat peste picior si mi s-a zis ca sunt prima persoana care se uita cu lupa la un monitor LCD. Apoi, domnul Georgescu (cu standardul ISO 13406-2 preluat de dumnealui de pe site-ul LG) mi-a explicat ca sunt subpixeli ce am indicat eu si ca standardul prevede conform unei formule din acel standard 35 de subpixeli posibili. Acolo scria de fapt ca sunt permise "5xType2" defecte la milionul de pixeli, unde Type2 insemna subpixeli. Urma apoi un tabel in care, pentru fiecare rezolutie nativa, scria exact cate defecte sunt permise. Iar la rezolutia nativa de 1280x1024 (a LG 1753-S) erau permisi 7. Doar ca domnul Niculescu mi-a zis ca trebuie sa fie de 5x numarul de subpixeli din tabel... ca asa scria 5xType2. Dragut, nu!? Adica nu 5 de tipul 2, ci 5 ori numarul de defecte din tabel. Si, culmea, pe tabel scria CLAR "Maximum number of deffects allowed". Dar nu ai cu cine sa te intelegi. Sa te fereasca Sfantu' sa ai nevoie de service la Romsoft. La toata partea aceea cu 5x7=35 a participat si prietena mea de la eMag. Acest eveniment s-a incheiat bineinteles cu punerea la cutie a monitorului si punerea in bratele-mi a cutiei... plus trimisul meu acasa "in suturi" cu un monitor defect si o hartie semnata de "n" oameni, inclusiv de consultantul juridic, in care scria ca ei nu au descoperit absolut nici un defect la monitor (desi practic vazusera macar ce 3-4 puncte pe care am reusit sa le identific in conditiile din service). Oricum, ca sa produca acea hartie, respectiv sa stranga toate semnaturile necesare a durat mai mult decat au stat sa se uite la monitor in cele 2 zile la un loc.
Atunci cand le-am explicat ca eu folosesc monitorul destul de des in Linux (adica pe un fundal negru si cu scris deschis la culoare... intr-o camera destul de intunecata, ajungand tarziu acasa)... mi s-a zis ca acelea nu sunt conditii optime de folosire a monitorului. Replica mea (ramasa doar in gand) a fost "daca pe el ar scrie ca e subacvatic, as vrea sa-l folosesc si sub apa"...
Cum nu eram multumit de felul in care am fost tratat, mi-am zis ca nu pot lasa lucrurile asa, drept urmare am scris un nou e-mail la LG Romania in care am prezentat cele intamplate si in a doua zi de aventura in service-ul Romsoft. Nu am primit din nou nici un raspuns. Am incercat in repetate randuri si consumand mult acumulator de telefon sa vorbesc cu domnul Dan Isai de la LG. Fara sorti de izbanda. Am discutat pana la urma cu un coleg de-al dumnealui, care mi-a promis ca va reveni cu un telefon, dar nu s-a intamplat.
Lucrurile nu puteau ramane asa, in sensul ca nu puteam ramane cu un monitor defect, desi platisem unul bun. Asa ca am luat celelalte service-uri la rand. Am sunat la NetBrinel, avand sediul oarecum mai aproape de locul meu de munca, putand astfel sa ajung in timpul saptamanii sa-l duc acolo. De acolo am inteles ca monitorul va fi trimis la Cluj pentru expertiza, fiindca acolo au ei service-ul. Ceea ce mi s-a parut nitel peste mana. Norocul meu a fost ca am aflat ca la UltraPro/K-Tech service e deschis si sambata. Drept urmare, din nou cu monitorul in brate am mers in service-ul UltraPro la care nu as fi putut ajunge in timpul saptamanii, decat daca-mi luam o zi libera. Bun, ajuns la UltraPro, am dat monitorul la receptie, iar dupa scurt timp am fost chemat si aici sa probez cele spuse de catre mine. Doar ca aici conditiile erau ceva mai bune. Lumina nu era atat de puternica si, surpriza cea mai mare, tehnicianul ce credeti ca avea montata pe birou. O lupa mare. Ironic, nu!? Cica eu sunt prima persoana care se uita la un monitor LCD cu lupa. A fost destul de usor in aceste conditii sa identific suficient de multi pixeli/subpixeli (nici acum nu imi e foarte clar ce sunt, desi avand in vedere culoarea lor alba, eu as zice ca erau pixeli) incat monitorul sa fie acceptat in service. Dupa cam 3 saptamani si cateva peripetii in care era cat pe-aci sa ma cheme din nou sa le arat care e problema am primit de la dumnealor hartie de negatie si cei de la eMag mi-au schimbat monitorul. Toate acestea cam la o luna si jumatate de cand intrasem in posesia lui.
Sa va fereasca Dumnezeu sa aveti probleme cu vreo componenta cumparata de la Romsoft/Depozitul de Calculatoare... sau sa aveti produse pentru care Romsoft e singurul service autorizat.
P.S.: Am uitat sa mentionez ca atunci cand i-am povestit (de fata cu tehnicianul) coordonatorului de service de la Romsoft despre faptul ca "e problema mea ca vad lucruri care nu exista", tehnicianul nu a negat ca a spus acest lucru, singurul lucru pe care a putut sa-l zica a fost: "Stiti, eu nu spun fraze cu doua intelesuri... dvs. ati inteles ce ati vrut!". Poftim!? Oi fi eu nebun, dar prefer sa recunosc singur asta. Si atata timp cat platesc pentru un produs, sunt convins ca e inclusa si taxa de service in pretul acestuia. Deci, practic, omul care m-a jignit e platit si din banii mei. Cei de la LG ar trebui sa se sesizeze si sa ia masuri, fiindca un astfel de comportament strica in primul rand imaginea firmei lor.
Bun, zis si facut. Cu ajutorul unei prietene care lucreaza acolo fac comanda la monitorul cu pricina si ma duc intr-o seara sa-l platesc/ridic de la eMag. Ajuns acasa, il montez si ma bucur de noua achizitie. Petrecandu-mi mult timp prin Linux, si mai ales seara (ca ziua-s pe la dat cu sapa)... descopar intr-o seara (la foarte putin timp dupa achizitie... o zi sau doua maxim) cum ca apar punctulete aprinse tot timpul pe ecran atunci cand stau in consola (background negru/scris gri pentru necunoscatori intr-ale Linuxului). Ma duc la mai putin de o saptamana cu monitorul inapoi in service la eMag, de unde am fost trimis la un service autorizat LG. Cel mai apropiat astfel de service era tot in zona Semanatoarea (in Sema Parc)... la Romsoft Service (Depozitul de calculatoare). Cum doream ca problema sa mi se rezolve rapid (fiindca se apropia ziua mamei mele) m-am dus de la eMag direct la Romsoft service. Acesta se afla intr-o fosta hala industriala in care lumina patrunde si din niste ferestre aflate pe tavan. Acolo cineva de la receptie a preluat monitorul si l-a dus in spate, unde se aflau tehnicienii. Dupa nici 5-10 minute, ma cheama cineva din spate sa vin sa arat ce problema are monitorul. Ma duc si ii explic ce problema are, dupa care ma pune pe mine sa ii arat unde sunt punctuletele cele aprinse. Ok, imi zic. Ma duc la monitor si incerc sa le identific. Cum lumina batea atat din dreapta mea, cat si de deasupra , era destul de greu sa vad punctuletele aprinse pe ecranul LCD. In timp ce incercam sa gasesc ceva, domnul tehnician (pe care am aflat mai tarziu ca il cheama Costin Georgescu) imi zicea urmatoarele... "Daca erau pixeli aprinsi tot timpul, ar fi fost clari, nu trebuia sa va chinuiti sa-i aratati". "Este problema dumneavoastra daca vedeti pe ecran ceva ce nu exista...". "Stiti cati pixeli morti am eu pe monitorul de-acasa!? 12.. si nu ma deranjeaza!".Intr-un final, la insistentele mele cum ca exista astfel de puncte aprinse tot timpul, m-a intrebat daca incerc sa ii spun ca ar trebui sa-si faca un control la oftalmolog. Apoi mi-a pus monitorul inapoi in cutie, mi-a zis ca nu are nici o problema si asta a fost tot.
Nemultumit de felul in care am fost tratat in service-ul de la Romsoft am trimis un mail la client-service-ul celor de la LG (mai precis domnului Dan Isai) in care am explicat modul in care s-a comportat tehnicianul de la Romsoft, apoi am forward-at mail-ul celor de la Romsoft. De la LG Romania nu am primit nici un raspuns, in schimb am primit un raspuns de la domnul George Niculescu (coordonator service al Romsoft). Acesta m-a rugat ca in cazul in care revin cu monitorul acolo sa il ajut sa identific tehnicianul care a vorbit asa cu mine. Apoi mi-a dat cateva detalii tehnice despre conditiile de garantie in cazul monitoarelor LCD. Ceea ce m-a facut sa descopar si sa citesc ce prevede standardul ISO 13406-2 care reglementeaza conditiile de garantie in cazul monitoarelor de tip LCD. Cu lectiile facute, o copie a standardului ISO sus-mentionat, o lupa (pentru a evidentia mai usor pixelii/subpixelii aprinsi) si numarul de telefon al domnului Niculescu ma intorc a doua zi sperand ca problema mea se va rezolva.
Ajuns la Romsoft a doua zi (impreuna cu prietena mea de la eMag), cer sa vorbesc direct cu domnul Niculescu. Acesta vine, ia monitorul si il duce in aceeasi incapere in care fusese si cu o zi inainte. Dupa 10 minute ma cheama si pe mine. Inauntru ii spun ca am discutat exact cu acelasi coleg care se afla si atunci in aceeasi incapere cu noi. De data aceasta, monitorul a fos asezat intr-un loc un pic mai ferit de lumina puternica in care fusese asezat cu o zi inainte. Astfel am reusit sa identific cateva dintre punctuletele aprinse si le-am aratat cu lupa si domnului Niculescu, respectiv domnului Georgescu. Am fost luat peste picior si mi s-a zis ca sunt prima persoana care se uita cu lupa la un monitor LCD. Apoi, domnul Georgescu (cu standardul ISO 13406-2 preluat de dumnealui de pe site-ul LG) mi-a explicat ca sunt subpixeli ce am indicat eu si ca standardul prevede conform unei formule din acel standard 35 de subpixeli posibili. Acolo scria de fapt ca sunt permise "5xType2" defecte la milionul de pixeli, unde Type2 insemna subpixeli. Urma apoi un tabel in care, pentru fiecare rezolutie nativa, scria exact cate defecte sunt permise. Iar la rezolutia nativa de 1280x1024 (a LG 1753-S) erau permisi 7. Doar ca domnul Niculescu mi-a zis ca trebuie sa fie de 5x numarul de subpixeli din tabel... ca asa scria 5xType2. Dragut, nu!? Adica nu 5 de tipul 2, ci 5 ori numarul de defecte din tabel. Si, culmea, pe tabel scria CLAR "Maximum number of deffects allowed". Dar nu ai cu cine sa te intelegi. Sa te fereasca Sfantu' sa ai nevoie de service la Romsoft. La toata partea aceea cu 5x7=35 a participat si prietena mea de la eMag. Acest eveniment s-a incheiat bineinteles cu punerea la cutie a monitorului si punerea in bratele-mi a cutiei... plus trimisul meu acasa "in suturi" cu un monitor defect si o hartie semnata de "n" oameni, inclusiv de consultantul juridic, in care scria ca ei nu au descoperit absolut nici un defect la monitor (desi practic vazusera macar ce 3-4 puncte pe care am reusit sa le identific in conditiile din service). Oricum, ca sa produca acea hartie, respectiv sa stranga toate semnaturile necesare a durat mai mult decat au stat sa se uite la monitor in cele 2 zile la un loc.
Atunci cand le-am explicat ca eu folosesc monitorul destul de des in Linux (adica pe un fundal negru si cu scris deschis la culoare... intr-o camera destul de intunecata, ajungand tarziu acasa)... mi s-a zis ca acelea nu sunt conditii optime de folosire a monitorului. Replica mea (ramasa doar in gand) a fost "daca pe el ar scrie ca e subacvatic, as vrea sa-l folosesc si sub apa"...
Cum nu eram multumit de felul in care am fost tratat, mi-am zis ca nu pot lasa lucrurile asa, drept urmare am scris un nou e-mail la LG Romania in care am prezentat cele intamplate si in a doua zi de aventura in service-ul Romsoft. Nu am primit din nou nici un raspuns. Am incercat in repetate randuri si consumand mult acumulator de telefon sa vorbesc cu domnul Dan Isai de la LG. Fara sorti de izbanda. Am discutat pana la urma cu un coleg de-al dumnealui, care mi-a promis ca va reveni cu un telefon, dar nu s-a intamplat.
Lucrurile nu puteau ramane asa, in sensul ca nu puteam ramane cu un monitor defect, desi platisem unul bun. Asa ca am luat celelalte service-uri la rand. Am sunat la NetBrinel, avand sediul oarecum mai aproape de locul meu de munca, putand astfel sa ajung in timpul saptamanii sa-l duc acolo. De acolo am inteles ca monitorul va fi trimis la Cluj pentru expertiza, fiindca acolo au ei service-ul. Ceea ce mi s-a parut nitel peste mana. Norocul meu a fost ca am aflat ca la UltraPro/K-Tech service e deschis si sambata. Drept urmare, din nou cu monitorul in brate am mers in service-ul UltraPro la care nu as fi putut ajunge in timpul saptamanii, decat daca-mi luam o zi libera. Bun, ajuns la UltraPro, am dat monitorul la receptie, iar dupa scurt timp am fost chemat si aici sa probez cele spuse de catre mine. Doar ca aici conditiile erau ceva mai bune. Lumina nu era atat de puternica si, surpriza cea mai mare, tehnicianul ce credeti ca avea montata pe birou. O lupa mare. Ironic, nu!? Cica eu sunt prima persoana care se uita la un monitor LCD cu lupa. A fost destul de usor in aceste conditii sa identific suficient de multi pixeli/subpixeli (nici acum nu imi e foarte clar ce sunt, desi avand in vedere culoarea lor alba, eu as zice ca erau pixeli) incat monitorul sa fie acceptat in service. Dupa cam 3 saptamani si cateva peripetii in care era cat pe-aci sa ma cheme din nou sa le arat care e problema am primit de la dumnealor hartie de negatie si cei de la eMag mi-au schimbat monitorul. Toate acestea cam la o luna si jumatate de cand intrasem in posesia lui.
Sa va fereasca Dumnezeu sa aveti probleme cu vreo componenta cumparata de la Romsoft/Depozitul de Calculatoare... sau sa aveti produse pentru care Romsoft e singurul service autorizat.
P.S.: Am uitat sa mentionez ca atunci cand i-am povestit (de fata cu tehnicianul) coordonatorului de service de la Romsoft despre faptul ca "e problema mea ca vad lucruri care nu exista", tehnicianul nu a negat ca a spus acest lucru, singurul lucru pe care a putut sa-l zica a fost: "Stiti, eu nu spun fraze cu doua intelesuri... dvs. ati inteles ce ati vrut!". Poftim!? Oi fi eu nebun, dar prefer sa recunosc singur asta. Si atata timp cat platesc pentru un produs, sunt convins ca e inclusa si taxa de service in pretul acestuia. Deci, practic, omul care m-a jignit e platit si din banii mei. Cei de la LG ar trebui sa se sesizeze si sa ia masuri, fiindca un astfel de comportament strica in primul rand imaginea firmei lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu