21 aprilie 2007

Onoare si patimi

Marturisesc.. sunt un tip patimas. Sunt insa putine patimile ce le "detin". Le pot numara pe degetele de la o mana.
Ar fi patima pentru Linux (mda, cei ce ma cunosc, stiu). A existat o patima anti-Microsoft, dar am ajuns sa realizez ca miscarea Linux/Open Source si Microsoft sunt interdependente. Fara alternativa nu exista progres.
Iubesc cu patima... intr-un fel al meu. Dragostea e un sentiment patimas, oricum. Tin la oamenii din jurul meu cu patima si greu imi schimb parerea despre ei. In schimb, tin cu o echipa de fotbal, dar nu-i urasc pe sustinatorii celorlalte echipe. N-as putea, desi stiu ca se practica. N-as plange daca o echipa adversa din campionatul intern ar castiga Liga Campionilor. M-as bucura alaturi de suporterii ei. E un fel de patriotism, mai degraba, dar nu ma consider patriot. Din contra, pastila de Emigrin m-a lansat in lumea blogging-ului (n-am gasit alt cuvant). Da, cea pe care o iei azi si maine te trezesti in Canada. ;-)
In schimb, exista o patima ce a fost zgandarita in ultima vreme foarte tare si am incercat din rasputeri sa ma abtin sa mai scriu despre asta. Ei bine, e vorba despre patima anti-Basescu. Nu l-am putut suferi de cand a ajuns candidat la primarie. M-am crucit cand am vazut ca va candida pentru postul de Presedinte (al Romaniei). Nu mi-a venit sa cred ca totusi a fost ales. Cine si, mai ales, de ce l-ar alege? Cine si de ce l-ar sustine, acum dupa ce am vazut cu totii ce-i poate pielea? Cine-l mai poate suporta dupa ce-si anihileaza rand pe rand atat dusmanii... cat si pe cei care i-au fost alaturi? Cine poate sprijini un barbat fara onoare!? Nu-mi vindeti pastila cu Tariceanu (alt distrus dpdv al politicii si onoarei)... care ba isi dadea, ba nu-si dadea demisia. Era alta situatia.
Indiferent cine sunt cei care l-au suspendat pe Basescu (securisti, oligarhi... bla bla) au reprezentat majoritatea covarsitoare a oamenilor pe care noi toti i-am ales! De aceea Parlamentul este institutia suprema in stat, nu Presedentia. Pentru ce acea iesire in strada a simpatizantilor, la care Basescu a participat cu masinile blindate in urma lui (si cu mitraliere curgand din ele). Pentru ca s-a produs un act democratic la noi in tara? Pentru asta? Stiu ca ma veti combate si veti zice.. "da, dar Curtea Constitutionala a zis ca Basescu e ok si ca nu a incalcat constitutia"... dar cu biletul acela despre care s-a aflat ca era veridic. Cel prin care Basescu obtinea date utilizabile in scop de santaj la adresa unor judecatori ai Curtii? Cu acel bilet ce e? E o diversiune pusa la cale de vreun adversar politic? Voi chiar nu vedeti ca Basescu urmareste autoritarismul si atenteaza la democratie prin utilizarea Serviciilor Secrete dupa bunul sau plac?
Cat despre onoare, ce sa mai discut. Domnul Basescu n-are. A mizat pe faptul ca poate-i sperie pe politicieni cu demisia. Si cand a trebuit sa se tina de cuvant s-a lamentat ca nu si-o mai da pentru binele tarii. Dar cu doua zile inainte de ce nu s-a gandit si la varianta suspendarii si la binele tarii? E simplu, pentru ca dumnealui se gandeste la binele propriu, nu la binele nostru. Pentru mine domnul Basescu chiar daca va fi repus in functie dupa Referendum nu consider ca ma mai reprezinta. Nu a facut-o oricum niciodata.

Cam atat despre patimile-mi. Ne vedem la Referendum.


P.S.: Da, nu avem alternativa, dar asta nu e o scuza pentru a pastra un presedinte lipsit de orice fel de diplomatie (si in aceeasi masura de scrupule) in fruntea tarii. E timpul sa apara oameni noi si tineri in politica. Actualii politicieni sunt prea corupti si au interese prea mari.

2 comentarii:

Paula spunea...

Mie mi se pare, ca asa cum se intampla de mult, mult timp, si acum romanii au de ales raul cel mai mic.
Cred ca "lucrurile o sa se aseze" (vorba unei tanti intelepte) peste cateva zeci de nai (cel putin) cand actualii politicieni vor fi praf si pulbere. La propriu. Sau daca le-am putea da "shift+delete" la toti si am "reinstala" Parlamentul.
Eu una o sa merg la referendum oricum, nepasarea mi se pare si ea un fel de...coruptie cetateneasca ;))

Cristi spunea...

Din pacate coruptia e molipsitoare. Sau se mosteneste... din generatie in generatie... de la un partid la altul. Orice aduce mai multa putere rapid si fara prea mult efort va fi bine vazut nu numai de catre clasa politica, dar in special de catre ea. Din pacate romanii au de gand sa (re-)aleaga un om care vorbeste despre "oligarhi" fiind inconjurat de astfel de specimene. Doar pentru ca este "popular" si ca se "hahaie" luandu-se de bracinari cu noi nu inseamna ca este mai bun. Ci il face doar mai ipocrit (cel putin in ochii mei).