09 ianuarie 2007

De ce Emigrin?

Un comentariu tarziu despre fabrica mea de Emigrin plus constientizarea altor lucruri intamplate in jurul meu ma determina sa incerc sa justific "de ce Emigrin". Este foarte simplu, desi sunt convins ca traiul peste hotare nu ne este cu mult mai bun noua romanilor... Si acolo ne vor desconsidera si ne vor trata ca fiind inferiori lor. Iar sentimentele noastre fata de tara care nu ne merita si fata de cei pe care-i lasam in urma noastra.. nici astea nu te imbie foarte tare sa pleci. Cu toate acestea ai un avantaj acolo, care face diferenta (pentru tine, ca roman)... Sunt nevoiti sa-ti ofere salariul lor minim pe economie iar orele de program sunt respectate sau platite daca sunt in plus. Nu e necesar sa explic cam cate salarii medii pe economie (din RO) intra intr-unul minim din Franta, Elvetia, SUA sau Canada, nu?
Comentariul cu pricina il gasiti aici (al 4-lea comentariu).

Un comentariu:

Anonim spunea...

nu sunt un radical. nu spun ESTE bine sa nu emigram, ci PROBABIL ne-ar fi mai bine aici. oricum nu asta e subiectul.
nici de sentimentele fata de tara nu m-as lega prea mult... sunt total atrofiate. sentimente fata de cei lasati in urma - astea conteaza. chestia cu salariul... irelevanta in conditiile in care in state platesti 2000 $ chiria, si inca vreo 1000 pe utilities. irelevant in conditiile in care mancarea ieftina te face obez, iar cea naturala iti subtiaza portofelul considerabil.
Pot sa dau cateva exemple din state, canada si chiar franta. oameni care lucreaza la program fix si castiga relativ bine, dar care seara beau o bere acasa la TV. singuri sau doar cu familia. in weekend fac un gratar. in curte. singuri. trece vecinul le da un claxon. nimic mai mult. nu vorbesc despre oameni incapabili sa-si faca prieteni, din contra... dar e mai greu pe alte meleaguri. nu te desconsidera, ci pur si simplu asa ei. however, stiu o multime de oameni care prefera linistea familiei sau a tv-ului. acestia or sa se simta bine acolo cu siguranta. eu nu. si nici nu fac vreo clasificare... unii din noi sunt mai buni pt ca prefera sau nu linistea. as vrea daca se poate sa emigrez si eu... dar pentru vreo cateva luni, un an. doar ca experienta de viata. cred ca ar fi fun.
cam asta ar fi despre emigrare (vb doar de regular people, nu de cei care au reusit cu adevarat in afara sau de cei care au fost verze mai mari in afara decat in tara)

ce vroiam mai mult sa comentez dar n-am prea apucat este faptul ca daca oamenii reusesc sa perceapa multe din lucrurile comentate de voi prin cateva din blogurile de aici, atunci lucrurile s-ar schimba mai repede. noi suntem prea preocupati deocamdata sa castigam mai mult si mai mult. suntem nevoiti sa facem asta. avem doar 2 variante: a. exagerat de saraci sau b. cu destui bani, dar asta implica prea multa munca, pupat cururi si prea putin timp pt noi si prea putin timp ca sa mai avem interes fata de ce se intampla prin tara noastra. varianta de mijloc au reusit destul de putini sa o obtina...
cand o sa invatam sa luam cu adevarat atitudine impotriva furtisagurilor, spagilor si a aberatiile care se intampla la noi (la un nivel exagerat de mare) atunci nu o sa mai fie nevoie de emigrin. pe mine ma lasa rece... o sa ma descurc sa traiesc decent in romania in orice conditii politice sau de guvernare (sper), dar cei ca voi care observa aceste aberatii si nu-i lasa reci trebuie sa ia pozitie. si o sa vedeti ca nu va pot ignora la nesfarsit. si-n plus poate mai atrageti de partea voastra pe multi din cei nepasatori ca mine.
toma